VZW kleine held spartelt om het hoofd boven water te houden: “Als er een einde aan de vzw komt, moet ik mijn dochter voor de tweede keer afgeven”

De ene traan na de andere rolt over de wangen van Sofie D’Hondt, de oprichtster van vzw kleine held, wanneer ze vertelt dat de vzw aan het spartelen is om het hoofd boven water te houden. “Met het geld dat we momenteel nog op de rekening hebben staan, kunnen we slechts 1 à 2 maanden meer verder.” VZW kleine held schenkt onder meer gratis startpakketten met een body, een mutsje, dekentjes, een zorgenvriendje,... en een kosteloze, liefdevolle fotoreportage op de dienst neonatologie aan ouders van prematuurtjes en zieke pasgeborenen. Sofie doet nu een ultieme poging om de vzw, die ze oprichtte als eerbetoon aan haar dochter Noor, te redden. Maar daarvoor heeft ze jouw hulp nodig.

“In 2014 beviel ik na een zwangerschap van 32 weken en 3 dagen van Noor, mijn tweede kindje. Omwille van een uiterst zeldzame aandoening lag ze bijna 7 maanden op de Neonatale intensive care unit van het AZ Sint-Jan in Brugge. Ze heeft er gevochten, maar het was een oneerlijke strijd. Op 13 januari 2015 besloten we Noor eindelijk de rust te gunnen die ze zo verdiende en waar ze zo naar verlangde. Het was de moeilijkste en tegelijk ook de meest liefdevolle beslissing die we ooit hebben moeten nemen”, begint Sofie haar verhaal. 

Trooper: Als eerbetoon aan Noor heb je in 2017 de VZW kleine held opgericht.

Sofie: “Toen Noor als prematuurtje in het ziekenhuis lag, heb ik aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is om vrolijke én praktische kleertjes en spulletjes te vinden voor zo’n kleine kindjes kindjes. Terwijl dat net heel belangrijk is, want dat zorgt ervoor dat het kleine, kwetsbare wezentje dat daar ligt met al die buisjes en kabeltjes in die veel te grote pamper plots een 'echt' babytje wordt. Om die reden schenken we met VZW kleine held gratis pakketjes aan ouders van prematuurtjes en zieke pasgeborenen. In elk pakket zit een body, mutsje, couveusedekentje, wikkeldekentje, geurdoekje, een mini vlaggenlijn, een setje mijlpaalkaarten, een pak WaterWipes en een badolie van Naïf. Alles wordt handgemaakt door een team van een 200-tal vrijwillige naaisters.”

(Lees verder onder de foto)

Trooper: Da’s een ontzettend mooi initiatief.

Sofie: “We willen ouders echt een lichtpuntje schenken in een emotioneel zware periode en toch een beetje een thuisgevoel creëren in die kille ziekenhuisomgeving. Ook aan de broertjes of zusjes van prematuurtjes schenken we een gratis zorgenvriendje, een knuffel waar ze hun problemen en angsten aan kwijt kunnen. Want ook voor hen is de komst van zo’n prematuur kindje groot. Naast het startpakket, inclusief zorgenvriendje voor de broertjes en zusjes bieden we ouders ook een kostenloze, liefdevolle fotoshoot aan op de dienst neonatologie. Foto's zijn een belangrijk onderdeel in het verwerkingsproces en op die manier hebben ze ook een blijvende herinnering hebben aan een periode die naast heel wat angst en verdriet ook heel veel liefde kent.”

(Lees verder onder de foto's)

Trooper: Je slaakt nu een ultieme noodkreet want de toekomst van VZW kleine held is erg onzeker.

Sofie: “Het wegvallen van de fondsen van De Warmste Week en de coronacrisis die al meer dan een jaar blijft aanslepen, zorgen ervoor dat we moeten spartelen om het hoofd boven water te kunnen blijven houden. Met het geld dat er momenteel nog op onze rekening staat, kunnen we nog 1 à 2 maanden verder met de VZW. Als ik tegen eind juli niet aan de broodnodige fondsen ben geraakt om onze werking budgettair gezien nog te kunnen blijven verderzetten tot eind dit jaar, zal 31 juli 2021 met veel pijn in mijn hart de tweede sterfdag van Noor worden. Voor mij voelt de VZW echt aan als een kindje. Dankzij VZW kleine held hou ik de herinnering aan Noor levend. Als er na 5 jaar noodgedwongen een einde moet komen aan VZW kleine held, voelt het voor mij aan alsof ik mijn meisje nog een tweede keer moet afgeven.”

Trooper: Hoe kunnen we VZW kleine held helpen?

Sofie: “In de eerste plaats hebben we nood aan fondsen. Jaarlijks hebben we voor zo’n 100.000 euro aan kosten. Vorig jaar hebben we net geen 1.000 startpakketten geschonken en we krijgen ook meer en meer aanvragen uit Nederland. In Nederland bestaat er ondertussen wel al een gelijkaardig initiatief: Stichting Fieke. Zijn schenken gratis Fieke-dekentjes en geurdoekjes aan kindjes die op de NICU verblijven. De ouders doen daarnaast toch nog een aanvraag bij onze VZW omdat ze ook graag praktische kleertjes willen voor hun kleine held en omdat ze verliefd zijn op onze vrolijke kindermotiefjes. Naar de toekomst toe willen we ook graag lotgenotenbijeenkomsten organiseren in een huiselijke en ongedwongen sfeer. Omdat ik ervaren heb dat de ouders net als ik indertijd van Noor ook nood hebben aan contact met mensen die hen echt begrijpen. Niet alleen tijdens hun verblijf op de dienst neonatologie maar ook na thuiskomst. Familie en vrienden denken nog al te vaak dat alles stopt na thuiskomst en dat je er nu niet meer over moet ‘zeuren’. Hij of zij is nu toch thuis. Het tegendeel is waar. Het echte verwerkingsproces begint dan pas. Zo lang je kindje in het ziekenhuis ligt, ga je verder op automatische piloot. Bovendien krijgen heel wat prematuren ook te maken met tal van bijkomende problemen op latere leeftijd. Om de toekomst van Noor haar project veilig te stellen, zijn we ook op zoek naar ervaren mensen die vrijwillig willen helpen in 4 werkgroepen: marketing, sponsoring, webshop en acties/events. Net als Noor, die van het prille begin tot het allerlaatste moment gevochten heeft met alles wat ze in zich had, blijf ik ook als een leeuwin vechten voor mijn welpje. Dat ben ik Noor en alle andere kleine helden en hun gezin verschuldigd. Ik hoop dan ook uit de grond van mijn hart dat deze oproep een gigantische golf van solidariteit met zich mee zal brengen en dat er voldoende mensen zullen zijn die mee aan de kar willen duwen om samen de top van de berg te bereiken. Samen vliegen we tot aan de sterren en over de regenboog voor Noor."

Trooper: We duimen met je mee voor ontelbaar veel centjes en helpende handen, Sofie. 

- Stort een vrije bijdrage de rekening van VZW Kleine Held: BE77 3630 6748 3142

- Stort een vrije bijdrage op de Go Fund Me die Sofie heeft opgericht: https://gofund.me/80bcb52b

- Ben jij ervaren en wil je VZW kleine held helpen in de werkgroepen marketing, sponsoring, webshop of acties/events, stuur Sofie dan een mailtje via info@kleineheld.be.

- Troop mee voor VZW kleine held via www.trooper.be/kleineheld

Sjeiren is kijren

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (7) en Suze (4).

Recente blogs

Breng je stem uit op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad

Crowdselling versterkt Trooper