Alle hens aan dek bij Dierenbescherming Mechelen: "In één klap hadden we er 68 honden bij!"

68 Cane Corso’s. Zoveel honden nam Dierenbescherming Mechelen op 25 mei onvoorzien in beslag bij een fokker. Het team zag dat de honden er meteen weg moesten, maar de alarmbellen in hun hoofd gingen ook direct af: “Hoe gaan we de kosten die die honden met zich meebrengen allemaal betalen?” Dierenbescherming Mechelen zette met succes een crowfundingactie op voor de in beslag genomen honden, maar ze blijven op zoek naar manieren om hun werking het hele jaar door te kunnen blijven garanderen voor alle andere honden en katten die ze opvangen. Trooper helpt hen daarbij.

“We werden opgeroepen om samen met de politie naar een fokker te gaan”, vertelt Anouk Baetens van Dierenbescherming Mechelen. “Het was de bedoeling dat we eens zouden kijken wat er aan de hand was en dat we een planning zouden opmaken om te kijken hoe we het zouden aanpakken, want er werd ons gezegd dat er zo’n 70 honden verbleven. Alleen bleek bij onze aankomst dat het om meer dan 100 honden ging en dat de omstandigheden het niet toelieten om hen daar achter te laten. De fokker gaf ook zelf aan dat de situatie voor hem niet meer houdbaar was.”

Trooper: Dus hebben jullie meteen 68 honden in beslag genomen.

Anouk: “We hebben inderdaad 68 Cane Corso’s meegenomen. Dat gaat dan om puppy’s en jonge honden, loopse teven en honden met medische problemen. Als je weet dat we normaal zo’n 30 à 40 honden in onze opvang hebben, weet je dat het een pittige periode is. En zodra we extra opvang vinden, zullen we nog eens moeten teruggaan om nog meer honden op te halen omdat de fokker ze vrijwilliger wil afstaan. Cane Corso’s zijn ook een imposant powerbreed uit Italië, het zijn dus geen kleine hondjes. Als je er zo plots 68 bij krijgt, is dat veel om te dragen als opvang.”

Trooper: Er kwam meteen veel kritiek op de fokker, maar jullie vragen toch enig begrip voor de man.

Anouk: “De vader van de man werd 7 maanden geleden doodgebeten door een van de honden en dat heeft een immense impact gehad op de fokker. Hij heeft sindsdien geen honden meer verkocht. Als iemand een burn-out krijgt, kan die normaal een tijdje stoppen met werken, maar als fokker werk je natuurlijk wel met levende dieren en kan dat niet zomaar. Met alle gevolgen van dien. Die man had natuurlijk sneller om hulp moeten vragen, maar hij heeft het uiteindelijk wel gedaan, hij wilde de situatie recht proberen trekken. De meeste honden die we van hem opvangen zijn ook jonge honden die geboren zijn na het bijtincident. We zijn blij dat we hen een betere start kunnen geven.” 

Trooper: Jullie hebben meteen een crowdfundingactie opgestart voor de 68 honden. Jullie doel was om 15.000 bij elkaar te krijgen.

Anouk: “Omdat de man zijn honden vrijwillig heeft afgestaan, komt de Vlaamse Overheid niet tussen. We hebben dus een Go Fund Me-opgestart waarop we uitleggen waarvoor we geld nodig hebben. Sommige honden zijn gewond of hebben een operatie nodig, sommige zijn mank of hebben een ooginfectie,... en alle honden moeten nog 2 vaccins krijgen. Met die 15.000 euro kunnen we die kosten coveren en hen ook al wat gedragstraining geven, want de socialisatie van de honden is onze grootste uitdaging. We hebben hen allemaal naar buiten moeten dragen omdat ze heel angstig zijn en geen leiband gewoon zijn. Er zal dus enorm veel geduld en training, en dus ook geld, in kruipen om er sociale honden van te maken en te kunnen starten met de adoptieprocedure.”

Trooper: De teller staat ondertussen op meer dan 18.000 euro en er wordt ook volop gestort op jullie rekening. Dat moet deugd doen?

Anouk: “Enorm. We staan zelf perplex van hoe snel het allemaal gegaan is en zijn de mensen die financieel hebben bijgedragen enorm dankbaar. Ondertussen hebben we al 38 honden kunnen overdragen aan collega asielen, maar wij blijven hun medische kosten wel dragen omdat wij de crowdfunding hebben opgezet.”

Trooper: De ingezamelde centen gaan allemaal naar de verzorging van de 68 Cane Corso’s, maar jullie hebben natuurlijk altijd geld nodig voor alle andere honden en katten die jullie opvangen.

Anouk: “Jaarlijks vangen wij zo’n 1.000 katten en honden op en wij hebben een no kill-beleid. Er komen dus heel wat kosten kijken bij de opvang van die beestjes. We werken met vrijwilligers maar hebben ook 7 mensen vast in dienst om de boel hier draaiende te kunnen houden. Voeding krijgen we van handelaars die ons op die manier willen steunen, wat ontzettend fijn is, maar we moeten de andere kosten ook wel kunnen betalen. Daarom proberen wij op verschillende manieren geld in het laadje te krijgen.”

Trooper: En welke manieren zijn dat?

Anouk: “Je kan bijvoorbeeld een doorlopende opdracht van 2 euro per maand ingeven, je kan een vrije gift storten op onze rekening, we hebben een webshop waarop je leuke dingen kan kopen, je kan peter of meter worden van een dier of je kan je lid maken van onze vereniging. En ook bedrijven kunnen ons altijd sponsoren. En als je ons financieel wil steunen zonder zelf extra geld uit te geven, kan je ons ook via Trooper steunen. Dan krijgen wij commissies van de online shops waarbij mensen kopen als ze eerst via onze Trooperpagina passeerden. Ook dat heeft ons al meer dan 1.700 euro opgebracht. Al dat geld komt dan in één grote pot dat we gebruiken voor de behandelingen, de opvang,... van alle katten en honden het hele jaar door. Dus alle centjes worden meer dan goed gebruikt, we geven ze ook echt alleen maar uit aan dingen die echt nodig zijn.”

Trooper: We wensen jullie nog veel succes, Anouk!

Wil jij Dierenopvang Mechelen ook steunen? Neem dan eens een kijkje op hun website. Je vindt er alle informatie over hoe je hen financieel kan helpen. Je kan natuurlijk ook altijd voor Dierenopvang Mechelen troopen via hun Trooperpagina. 

Sjeiren is kijren

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (7) en Suze (4).

Recente blogs

Breng je stem uit op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad

Crowdselling versterkt Trooper