6 tips van een vader én gamer om je kind veilig te laten gamen

Zijn de woorden GTA, Fortnite, Minecraft of League of Legends al eens uit de mond van je kind gekomen? Dan zit je met een gamer in huis. Allemaal goed en wel natuurlijk, als het veilig gebeurt én er niet plots 50 euro van je rekening verdwijnt omdat je kind een nieuwe outfit in Fornite wilde. Ward van Troopervereniging Trappist-1 is naast vader ook zelf een gamer en is dus de geknipte persoon om jou, die misschien van toeten noch blazen weet over gamen, tips te geven om je kind veilig te laten gamen.

Trooper: Ward, jij bent met Trappist-1 bezig met gamen, wat doen jullie net?

Ward: “Wij zijn eigenlijk een vriendengroep van 15 mannen en hun kinderen, waarvan de jongste 5 jaar oud is en de oudste 17. We gamen allemaal graag en merken dat er vooral bij competitieve games veel negativiteit komt kijken. Er wordt al eens gescholden of je wordt uitgemaakt of gepest en dat zijn zaken waarop we onze kinderen willen voorbereiden als ze gamen. Je kan het natuurlijk nooit weren, maar je kan er wel voor zorgen dat je kinderen er op een goede manier mee om kunnen gaan en dat proberen we hen, als papa’s, vrienden én gameliefhebbers dus te leren. Gamen doe je om je te amuseren en niet om je te ergeren aan anderen of om zelf boos te worden.”

Trooper: Ik moet eerlijk toegeven dat ik eerder aan pintjes dan aan games dacht toen ik de naam Trappist-1 las.

Ward: “Awel, je bent niet verkeerd. Wij drinken al eens graag een pintje en dat beseffen onze kinderen duidelijk ook want zij hebben onze naam gekozen (lacht).”

Trooper: Hoe pakken jullie het dan aan om jullie kinderen op die negativiteit voor te bereiden?

Ward: “We proberen hen vooral veel tips te geven. Zo kan je in vrijwel elk spel op een knop klikken waardoor je andere mensen niet meer kan horen, zo is al een groot deel van het probleem verholpen. Maar we leren hen ook dat ze ervoor kunnen kiezen om het spel te verlaten als er iets gebeurt dat ze niet fijn vinden en gewoon een nieuwe game kunnen beginnen.” 

Trooper: Je vertelde daarnet dat jullie jongste ‘lid’ 5 jaar oud is. Gamen kinderen van 5 jaar dan ook al?!

Ward: “Mijn zoon is 5 en is inderdaad de jongste van onze bende. Je moet gamen natuurlijk als ruim begrip bekijken. Hij gamet, maar dat is niet online, waarmee ik bedoel dat hij niet  met een hoofdtelefoon op zit te spelen en met anderen zal praten online. Maar hij speelt dus wel al spelletjes op onze Wii U, al zijn dat er nog van Spongebob ofzo, of hij speelt op een van de 'kaskes' die ik vroeger als kind had.”

Trooper: Gamen is een favoriet tijdverdrijf van kinderen, maar voor ouders zorgt het vaak voor zorgen en frustraties. Heb je tips voor die ouders?

Ward: “Ik vind persoonlijk dat je best regels opstelt, al van in het begin. Spreek bijvoorbeeld af wanneer en hoelang ze mogen gamen, pakweg een halfuurtje tot een uurtje op een schooldag en in het weekend kan dat dan twee uur zijn. Natuurlijk kan en moet je hen daar vrijer in laten als ze ouder worden, want ze moeten die zelfbeheersing ook leren.”

Trooper: Gamen kan op verschillende consoles, zoals op een computer bijvoorbeeld, maar soms staat die op de slaapkamer en niet in de living. Hoe kan je dan als ouder een oogje in het zeil houden?

Ward: “Eerst en vooral vind ik het maar normaal dat die computer op hun kamer staat, zeker als je kinderen ouder zijn. Zij willen ook hun privacy. En wees eerlijk, als ouder is het ook niet altijd aangenaam als die computer in de living staat en je kind de hele tijd lawaai maakt tijdens het gamen. Afspraken zijn ook hier weer enorm belangrijk vind ik. Hoe duidelijker die zijn, hoe minder zorgen jij je zal moeten maken. Al hangt dat natuurlijk ook van kind tot kind af.”

Trooper: Je zal maar afgesproken hebben dat hij eerst een uur moest studeren en dan een uur mocht gamen om er nadien achter te komen dat hij de hele tijd aan het gamen was.

Ward: “Het is goed om weten dat je op bijna elke console alles kan zien. Natuurlijk kan een kind dat handig is met computers dat ook weleens manipuleren, maar wederzijds vertrouwen is hier erg belangrijk. Zo kan je afspreken dat gamen op de kamer mag op voorwaarde dat de speelgeschiedenis niet verwijderd wordt. En ga dan ook niet ‘achter het gat’ van je kind die geschiedenis checken, hé. Doe dat samen om de zoveel tijd. Dat zorgt ervoor dat dat vertrouwen tussen jullie niet geschonden wordt.”

Trooper: Moet ik als ouder van een gamer leren waar die games over gaan?

Ward: “Interesse tonen is altijd aangeraden, ook al interesseert gamen jou misschien absoluut niet. Het zorgt ervoor dat de stap die je kind moet zetten om naar jou toe te komen als er iets scheelt veel kleiner is. Omdat hij weet dat hij er met jou over kan praten. En ook interesse tonen in de games is niet slecht, je kan online bijvoorbeeld naar gameplayvideo’s kijken, daarin zie je mensen bepaalde spelletjes spelen en kan je inschatten of dat spel gepast is voor je kind of niet. Altijd handig als je er zelf niets van kent. En speel gerust eens een spelletje mee.”

Trooper: Wat als mijn kind iets wil aankopen in een game, de zogenaamde in-game aankopen, en mijn visakaart komt vragen. Hoe ga je daar best mee om?

Ward: “Vraag goed waarvoor ze dat ene ding net willen aankopen en hoeveel geld dat kost. Als je akkoord gaat met de aankoop, zorg er dan voor dat jij de aankoop doet. Geef dus nooit zomaar je kredietkaart af en zorg er ook voor dat je je kredietkaart van het account verwijdert als je de aankoop hebt gedaan, zo voorkom je dat er plots geld van je rekening gaat omdat er een nieuwe aankoop gebeurde zonder dat je ervan wist. Bij de meeste consoles kan je trouwens ook beperkingen opgeven qua aankopen, zo kan je bijvoorbeeld een pincode ingeven voor een aankoop of krijg je eerst een e-mail voor de aankoop doorgaat.” 

Trooper: Hoe pak je het aan als je kind gefrustreerd is omdat je zegt dat zijn game-tijd voorbij is voor vandaag?

Ward: “Veel ouders denken op dat moment al snel ‘Oh neen, hij is verslaafd aan gamen’, maar dat is vaak overdreven. Gefrustreerd raken is een normale reactie. Jij raakt toch ook gefrustreerd als je een Ikea-kast in elkaar steekt? (lacht) Gebruik gewoon je gezond verstand. Kondig een kwartiertje op voorhand aan dat het bijna tijd is of hang de klok goed in het zicht. En leer hen ook dat sommige sessies van spelletjes 20 minuten duren, dan moet je geen nieuwe sessie beginnen wanneer je 5 minuten later moet stoppen met gamen. En hou ook rekening met andere ouders. Als je kind een uur mag gamen en dat met zijn vrienden wil doen, probeer er dan voor te zorgen dat ze allemaal net datzelfde uur mogen gamen.”

Trooper: En hoe zit het met de privacy? 

Ward: “Bij jonge kinderen zou ik mijn eigen informatie ingeven op je game-account, maar eerlijk gezegd kan je daar ingeven wat je wil. Enkel voor betaalmiddelen moet het allemaal officieel correct zijn. Ik raad ouders wel aan de privacyinstellingen de bekijken, daar kan je ingeven dat ze je geen berichten mogen sturen, dat ze je gegevens niet kunnen zien,...”

Trooper: Er wordt vaak gezegd dat gamen associaal is. Ga jij daarmee akkoord?

Ward: “Da’s een mes dat aan twee kanten snijdt. Als je kind in de woonkamer gamet terwijl je met hem een gesprek aan het voeren bent, is dat inderdaad associaal. Maar langs de andere kant gamen kinderen vaak met vrienden die ze uit het echte leven kennen. De ene keer gaan ze samen skaten en de andere keer gamen ze. Gamen kan dus een goede aanvulling zijn.”

Trooper: Vind jij dat je iets van gamen leert?

Ward: “Ja, zeker en vast. Er zijn natuurlijk dingen die je in de echte wereld natuurlijk beter gaat leren, zoals sociale vaardigheden bijvoorbeeld. Maar tijdens het gamen leer je ook oog-hand-coördinatie, strategisch inzicht, beslissingen nemen, reactiesnelheid, omgaan met winnen en verliezen, Engels, want veel games zijn in het Engels.”

Trooper: Kan gamen ook niet voor een vertekend beeld zorgen? Vaak wordt er zo snel gereden dat ze ergens tegenaan rijden of worden mensen zomaar afgeknald.

Ward: “Daar hangt veel af van de leeftijd van je kind. Dat jonge kinderen Grand Theft Auto spelen vind ik niet oké. Maar er is natuurlijk de leuze: ken je kind. Sommige kinderen kunnen daar wel mee omgaan op een bepaalde leeftijd. Daarom denk ik dat het erg belangrijk is dat je als ouder zelf weet wat er in die games gebeurt én dat je erover spreekt.”

Trooper: Ok Ward, ik onthoud van ons gesprek: wederzijds vertrouwen en openheid zijn een must, toon interesse en bekijk het langs de zijkant. 

Ward: "Dat klopt helemaal."

Gamers in huis? Weet dat je games via Trooper kan aankopen bij:

- BookSpot.be (gem. 5,6% commissie voor je vereniging/goed doel)

- Fnac (gem. 1,5% commissie voor je vereniging/goed doel)

- Startselect (gem. 3% commissie voor je vereniging/goed doel)

- Bol.com (gem. 2% commissie voor je vereniging/goed doel)

- Coolblue (gem. 1,5% commissie voor je vereniging/goed doel)

Sjeiren is kijren

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (7) en Suze (4).

Recente blogs

Breng je stem uit op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad

Crowdselling versterkt Trooper