Greet zette zich keihard in voor De Watertoren: “Greet was echt great”

Verenigingen zijn de maïzena van Vlaanderen zeggen wij van Trooper altijd, maar just is just: het verenigingsleven kan alleen maar (extra hard) bloeien dankzij het harde werk van vrijwilligers. Zij verdienen het dus echt om eens in de bloemetjes gezet te worden. Vrijwilligers zoals Greet De Peuter (70) bijvoorbeeld. Zij zette zich keihard in voor De Watertoren in Beerse, maar voor we haar konden spreken over waarom ze dat met volle overgave doet, overleed Greet helaas. Collega vrijwilliger Jan, die Greet in de bloemetjes wilde zetten, en wij willen Greet graag postuum bedanken voor alles wat ze deed voor De Watertoren.

“Greet is de verantwoordelijke van het Brooddozenproject, een van de topprojecten van De Watertoren in Beerse. Zij verdient het 101% om in de bloemetjes gezet te worden.” Met die woorden liet Jan ons enkele maanden geleden weten dat Greet een topvrijwilliger was. We waren meteen gecharmeerd door wat Jan ons over Greet vertelde en zouden Greet dan ook contacteren om een momentje in te plannen om uitgebreid over haar vrijwilligerswerk te babbelen. En toen stuurde Jan een mailtje...

“Pijnlijk nieuws. Deze lieve dame heeft de strijd tegen kanker verloren en ze is gisteren overleden. Voor ons allemaal een harde dreun, want het is allemaal in een stroomversnelling  gegaan en nu zijn we haar kwijt.”

Trooper: Eerst en vooral, innige deelneming, Jan.

Jan: “Dankjewel. We zijn een fantastische vrouw verloren. Zo’n dingen gebeuren altijd veel te vroeg. Door COVID-19 mochten er maar 50 personen in de kerk zitten, in een normale tijd zou er meer dan 500 man geweest zijn voor zo’n vrouw. De kerk zou te klein geweest zijn. Greet was echt een geweldige hulp, ze was echt Great Greet.”

Trooper: Great Greet, dat zegt in amper 2 woorden al heel veel over haar. Wat deed Greet voor De Watertoren?

Jan: “De Watertoren helpt mensen in armoede met vanalles en nog wat en we streven ook naar meer begrip voor armoede. We hebben verschillende projecten waarmee we mensen willen helpen en al die projecten hebben een verantwoordelijke. Greet was de voorzitster van het Brooddozenproject. Voor kinderen uit gezinnen waar het soms, of altijd, moeilijk is, loopt het op school ook niet altijd hoe het zou moeten. Ze kampen met heel wat struikelblokken en het Brooddozenproject werd in het leven geroepen om die struikelblokken zo klein mogelijk te krijgen.”

Trooper: Wat moeten we ons bij het Brooddozenproject voorstellen?

Jan: “Als kindjes bijvoorbeeld naar het eerste kleuterklasje gaan, willen we ervoor zorgen dat ze met een goed gevoel starten. Daarom helpen we hen aan splinternieuw materiaal, zoals bijvoorbeeld een mooie rugzak met brooddoos en fluohesje. Maar ook als je als 6-jarige in het eerste leerjaar leert lezen en schrijven, is dat een belangrijk moment. Voor hen voorzien we een stevige boekentas en spulletjes die ze zullen nodig hebben op school. En kinderen die in de loop van de lagere school deelnemen aan een meerdaagse schooluitstap kunnen met hun ouders terecht in de winkel van De Watertoren om zijn of haar bagagelijst samen te stellen. Met het Brooddozenproject willen we ervoor zorgen dat je thuissituatie geen rem moet zijn om te studeren. Een geslaagde opleiding, welk diploma het ook is, is net dé sleutel om een uitweg uit armoede te vinden of er niet in te geraken.”

Trooper: En Greet zette zich dus keihard in voor dat project.

Jan: “Greet heeft jarenlang in het onderwijs gestaan, waar ze ook veel ellende zag, en kende er dus ook wel wat van. Ze was echt een ongelooflijke vrouw die zich 3 jaar keihard voor dit project heeft ingezet. Ze hielp ook elke twee weken mee met de voedselbedeling. We zagen de groep mensen die daar naartoe kwam het afgelopen half jaar met 40% groter worden. De coronacrisis heeft echt ook op dat vlak een enorme impact. Greet was echt een bloem van een vrouw, ze was heel mild, had veel humor en was super geëngageerd. Ze zal heel, heel, heel hard gemist worden.”

Jan bezorgde Paul, de man van Greet, een boeket waarmee hij Greet nog eens in de bloemtjes wilde zetten.

Sjeiren is kijren

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (7) en Suze (4).

Recente blogs

Breng je stem uit op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad

Crowdselling versterkt Trooper