(Ex-)scout Sven de Leijer zet z’n schouders onder Het BENEFIETkot

Eerst effe ne recap voor wie nog niet mee is met Het BENEFIETkot. Omdat verenigingen al hun evenementen en acties die geld in de clubklas moesten brengen hebben moeten annuleren door het coronavirus en de bijhorende lockdown light, komt er dus geen of amper geld binnen bij die verenigingen. Met Het BENEFIETkot willen wij, het hele Trooperteam, samen met Bancontact Payconiq Company, al die verenigingen inspireren om online benefietacties en evenementen te organiseren en zo geld proberen binnen te krijgen.

BENEFIETKOT | Trooper

Extra mensen die de boodschap van Het BENEFIETkot mee kunnen verkondigen zijn altijd welkom natuurlijk. Maar wie zou daar nu de geschikte persoon voor zijn? Iemand die bekend is. Iemand die zichzelf niet al te serieus neemt, net zoals wij. En zéker iemand die iets met een vereniging te maken heeft. Eum… iemand zoals Sven de Leijer dus? Ahja, Sven de Leijer! De man achter programma’s als ‘Hotel Römantiek’, ‘Vrede op Aarde’ en ‘Donderen in Keulen’ zet nu ook z’n schouders onder Het BENEFIETkot. En dat meent hij wél serieus!

Sven was 11 jaar lang lid en 6 jaar leiding van Scouts Tervuren. Hij weet dus als geen ander hoe belangrijk inkomsten van benefietacties zijn voor de continuïteit van verenigingen, niet op z’n minst om de toegang tot het verenigingsleven ook betaalbaar te houden voor iedereen. “Scout dat ben je voor het leven. Niets of niemand neemt die onvergetelijke herinneringen uit mijn scoutsperiode van me af. Het is echt een belangrijk stuk van mijn leven geweest tot nu toe”, zegt Sven. “De zomerkampen waren zonder twijfel het hoogtepunt van elk scoutsjaar. Een aanzienlijk deel ervan werd betaald met de inkomsten van benefietacties om kampen voor iedereen betaalbaar te houden. Het wegvallen van de vele benefietacties maken het heel wat scoutsgroepen dan ook behoorlijk lastig. Ik geloof echter ook dat veerkracht verenigingen symboliseert. Wij zullen ons niet snel laten doen! Als je iets wil doen, kost het geld en als vereniging is ’t wel cool dat dat geld van ergens komt door zelf iets te doen of op te zetten en niet uit je eigen portefeuille.”

“Mijn totem in de scouts was Kleurrijke Boloko. Dat is blijkbaar een dier dat heel sociaal is in een groep die hij kent, maar ook heel asociaal in onbekende groepen, wat eigenlijk wel klopt bij mij. De scouts heeft mij persoonlijk enorm veel deugd gedaan. Ik ging niet graag naar school, ik had niet zo heel veel hobby’s, tot ik de scouts vond en dat heeft mij echt mee gevormd. Ik ben er opgebloeid. En als ik nu, zoveel jaren later, op een zondagmiddag langs een pleintje rij en ik zie daar een jeugdbeweging ravotten, vind ik dat heerlijk. Het toffe aan een vereniging is ook dat je voor hen vaak meer doet dan je voor je vrienden of familie doet. Je wordt daardoor leeggezogen omdat je dat zo plezant vindt. Daarom dat ik mijn schouders ook mee wil zetten onder Het BENEFIETkot. Ik vind het zo tof dat je merkt dat verenigingen zich aan het reorganiseren zijn door dit alles en ze komen met toffe initiatieven om het geld dat ze nu niet binnen krijgen toch op een andere manier binnen te halen.”

Sven steunt Het BENEFIETkot niet alleen, hij nestelt zich ook graag op één van de juryzitjes voor de bijhorende wedstrijd van Bancontact Payconiq Company  (wie de andere juryleden zijn ontdekken jullie snel). Bancontact Payconiq Company verdubbelt namelijk de opbrengst van de drie origineelste online benefietacties van verenigingen. Je leest er hier nog eens alles over.

Sven nam z’n taak meteen serieus en zorgde ervoor dat hij meteen aan tafel kon schuiven bij Danira Boukhriss Terkessidis in het Eén-programma ‘Vandaag’. Bekijk het hieronder maar eens.

Gekeken? Zag je ‘t? Vlaams minister-president Jan Jambon zat ook bij Danira en wilde al meteen een t-shirt van Scouts Tervuren kopen. Goe gedaan, man!

Heb je ondertussen zelf een geniaal idee voor een online benefietactie voor je vereniging? Deel het Facebook-evenement dan snel in Het BENEFIETkot. Registreer je vereniging meteen ook bij Payconiq, zo maak je het iedereen makkelijk om jullie te betalen én kan je ook meedingen naar de geldprijs! Hier lees je meer over hoe je je vereniging kan registreren.

Sjeiren is kijren

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (7) en Suze (4).

Recente blogs

Breng je stem uit op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad

Crowdselling versterkt Trooper