Bjorn van Titans Basketball wijst op de sociale impact van het verenigingsleven en doet een warme oproep

COVID-19 heeft al maandenlang een immense impact op ons leven. Zoals elke vereniging voelt ook basketbalclub Titans Basketball de impact van corona. “Niet alleen financieel, maar ook op sociaal vlak”, vertelt Bjorn, voorzitter van de club. Hij doet dan ook een warme oproep in een open brief die we integraal delen.

“Met meer dan 50 jaar ervaring en bijna 300 leden is Titans Basketball een grote familieclub in Bonheiden met een lange traditie. Een club waar je één van de mooiste zaalsporten kan beoefenen want basketbal, dat staat voor actie, spektakel, souplesse, teamwork en plezier. In onze familiale clubsfeer leren we de allerkleinsten graag de knepen van de sport. Daarnaast zorgen we voor een degelijke jeugdopleiding met respect voor ieders kwaliteiten en voor een optimale persoonlijke ontwikkeling van ieders talent. Vervolgens creëren we een vlotte doorstroming van de jeugdspelers naar onze diverse seniorsploegen, zowel binnen onze club als erbuiten.”

“Titans Basketball heeft ook een G-ploeg. ‘G’ staat hierbij voor geïntegreerd, gelijkwaardig, goesting, grensverleggend, gescoord maar vooral voor genieten. G-sport moet het voor mensen met een beperking of handicap mogelijk maken om aan sport te doen, een gedachte waar wij als club volledig achter staan!”

“Zoals elke vereniging voelt ook Titans Basketball de impact van corona. Al tijdens de eerste lockdown tastte het wegvallen van trainingen, wedstrijden en events onze werking aan. Een werking die leeft van het wekelijks weerzien, sociaal contact, uitleven, … Maar ook een werking die nood heeft aan sponsors en events om het jaar financieel rond te komen.” 

“Al snel beslisten we het over een andere boeg te gooien. Alle evenementen tot mei 2021 werden geannuleerd en alternatieven werden bedacht. Dit alles om ervoor te zorgen dat de financiële verliezen tot een minimum worden beperkt. Alles werd aangepast naar online verkoop, take-away,… en extra promo voor onze Trooperpagina. Via onze sociale media-kanalen proberen we iedereen te overtuigen om ons te steunen in onze acties en online te kopen via trooper.be. Onze eerste acties verliepen goed, nu is het alleen hopen dat de financiële impact van COVID-19 voor onze en alle andere verenigingen meevalt. Toch zetten we ook onze lokale sponsors af en toe in de kijker, want ook zij hebben het moeilijk, maar toch blijven ze ons steunen.”

“Maar het draait niet allemaal om centjes. Het moeilijkste is het wegvallen van de wekelijkse trainingen en wedstrijden. Die momenten die ervoor zorgen dat onze kinderen, spelers en jongeren een uitlaatklep hebben. Dat ze hun sociale en sportieve vaardigheden kunnen ontwikkelen en hun geest even kunnen vrijmaken.  Maar ook het moment dat je als ouders positief kan supporteren aan de zijlijn en gezellig kan napraten met andere ouders. Al snel hadden wij ook door dat COVID-19, naast een financiële impact, vooral ook een impact zal hebben op ons mentaal en emotioneel welzijn.”

“Als club probeer je dan om contactloze en buitentrainingen te organiseren, je probeert zelfs je wedstrijden en trainingen coronaproof te maken. Jammer genoeg is dit toch niet hetzelfde. Want basketbal blijft nu éénmaal een teamsport. Het clubgevoel, het samen zijn met je sportieve vrienden, je kunnen uitleven op het basketveld. Maar ook dat gezellige openingsweekend of het lekkere mosselfestijn. Dit alles is oh zo belangrijk, zowel voor iedere speler als ouder, binnen onze club. Het geeft iedereen een mentale boost. Het gaat om het totale plaatje, waarvan het financiële luik eigenlijk maar een stukje omvat.”

“Daarnaast heb je al onze vrijwilligers. Mensen die met hart en ziel hun vereniging nu door deze moeilijke tijden moeten loodsen. Bij wie het eens zo veel pijn doet om te zien dat hun vereniging er niet ten volle kan zijn voor de basketters, niet kan zorgen voor die wekelijkse trainingen, dat vertier en de lach op het gezicht van elke sporter. Of de fiere blik van een ouder die zijn kind de pannen van het dak ziet spelen.”

“Daarom een algemene oproep aan iedereen. Steun je lokale vereniging. Niet alleen financieel, maar ook met een leuk bericht op sociale media of een helpende hand. Want elke vereniging, groot of klein, is het bindmiddel in steden en gemeenten. Ze zorgen voor spel en plezier voor onze kinderen, iedere ouder en sympathisant.”

#titansoneteam
#oneteam

Bjorn Peeters,
Voorzitter Titans Basketball

www.trooper.be/titansbb

Sjeiren is kijren

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (7) en Suze (4).

Recente blogs

Breng je stem uit op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad

Crowdselling versterkt Trooper