Andy van oudercomité GBS Molenstede onthult: wat doet een oudercomité nu eigenlijk?

“Molenstede - of ‘Meulstee’ zoals de locals zeggen - is een gezellige deelgemeente van Diest waarin het verenigingsleven nog actiever is dan een kleuter die net een flesje cola leegdronk. Het oudercomité van GBS Molenstede, een lagere school waar zo’n 300 leerlingen leren, spelen en groeien, zet zich ook keihard in voor al die kinderen. Mocht je je soms afvragen wat een oudercomité nu eigenlijk allemaal doet, dan leg ik, Andy, lid van het Oudercomité GBS Molenstede, graag uit hoe het er bij ons aan toegaat.”

“In eerste instantie denkt ons oudercomité samen met de directrice na over het schoolbeleid en zaken die onze kinderen aanbelangen. Dat gaat van de nieuwe refter of vergroening van de speeltuin tot nadenken over een veilige verkeerssituatie. Maar we reiken ook nieuwe ideeën en projecten aan en organiseren verschillende activiteiten voor onze leerlingen, hun ouders en grootouders. Die activiteiten hebben vaak een sociaal nut, zoals ons grootouderfeest bijvoorbeeld waar grootouders een dagje in de watten gelegd worden door onze leerlingen.”

(Lees verder onder de foto)

“Naast het sociale aspect om mensen bij elkaar te brengen, sponsoren we als oudercomité ook een aantal zaken op school. Zo schonken we onze school al ICT-materiaal, drinkbussen, boeken,... financierden we workshops, zorgen we elke eerste schooldag voor een kopje koffie voor de ouders, een bakje troost zeg maar. Maar we zorgen ook voor vers fruit op school, trakteren de leerkrachten op een lekker ontbijtje op de Dag van de Leerkracht,... Momenteel werken we aan een volgend project: we willen de betonnen speelplaats van de school graag (mee) omvormen tot een fantastische groene speeltuin waar de kinderen zich kunnen uitleven.  

(Lees verder onder de foto's)

“Tussen de lijnen door lees je misschien dat er wel wat tijd kruipt in de dingen die we als oudercomité doen. Gelukkig bestaat ons oudercomité uit heel geëngageerde mensen. Momenteel zijn we met zo’n 15 mama’s en papa’s (er mogen best nog wat papa’s bijkomen 😉) maar die groep mag altijd groter worden. Iedere ouder die zich wil engageren is meer dan welkom! Je moet niet voorgedragen worden of verkozen worden, je moet je gewoon willen inzetten voor de school en de leerlingen en liefst ook de meeste vergaderingen van ons oudercomité bijwonen en aan een van onze werkgroepen deelnemen.”

“Voor het coronavirus in ons leven kwam, vergaderden we één keer per maand in het lokaal ontmoetingscentrum van Molenstede. Toen ons land plots in lockdown light ging, moesten we op zoek naar een alternatief en hielden we onze vergaderingen digitaal. Onze laatste vergadering konden we gelukkig opnieuw in real life houden, buiten weliswaar, met voldoende afstand én mondmaskers.” 

(Lees verder onder de foto)

De centen voor het ICT materiaal of het omvormen van de speelplaats kunnen we natuurlijk niet zomaar op tafel leggen. We zamelen ze onder andere in door onze jaarlijkse quizavond. Die is écht populair in Molenstede! ‘Als je als Molenstedenaar niet op de quiz aanwezig bent, denken mensen dat er iets mis met je is’, hoorde ik iemand zeggen. Ik moet je dus niet vertellen dat onze quiz door die talrijke opkomst altijd wel wat geld in het oudercomitélaatje brengt. Afgelopen schooljaar kon de quiz door COVID-19 helaas niet doorgaan en ook het schoolfeest en andere activiteiten die geld opbrengen werden geannuleerd. Voor de school, de kinderen en ons oudercomité is dat dus echt geen goed nieuws.”

(Lees verder onder de foto)

“Maar... iedere crisis zorgt ook voor opportuniteiten. Zo hebben we ons mosselfeest van 17 oktober omgevormd naar een coronaproof take away-mosselfeest. We hebben alles wat we konden gedigitaliseerd: we maakten een website (check ‘m hier) waarop mensen hun mosselkes, videe, flessen wijn, tiramisu,... op voorhand kunnen bestellen en meteen online kunnen betalen. We hopen dat deze take away-editie ook aanslaat.”

(Lees verder onder de foto)

“We kozen er als oudercomité ook voor om ons aan te sluiten bij Trooper en zo het hele jaar door een extraatje te kunnen krijgen. Die centen waren zeker welkom tijdens de huidige coronacrisis. Omdat onze activiteiten niet konden doorgaan, kwam er ook geen geld binnen, maar via Trooper kregen we wel een constante stroom van inkomsten binnen waarmee we de school kunnen steunen. Soms zelfs meer dan de maanden ervoor omdat mensen nu eenmaal meer online kochten tijdens de lockdown. Op dit moment hebben we al meer dan 1.000 euro bij elkaar gespaard via Trooper. Als je nadenkt wat je met zo’n bedrag kan doen voor een school is dat heel veel. Hopelijk kunnen we nog veel Trooper-centjes binnenhalen zodat de kinderen snel in de nieuwe speeltuin vol groen kunnen ravotten!"

Sjeiren is kijren

Neergepend door:

Andy Serdons

Lid Oudercomité GBS Molenstede

Recente blogs

Breng je stem uit op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad

Crowdselling versterkt Trooper