Fervent loper Robin van atletiekclub Sparta Vilvoorde geeft tips voor een beginnende jogger

Elk jaar in aanloop naar de zomer gebeurt hetzelfde: mensen trekken hun loopschoenen aan en beginnen met goeie moed opnieuw te lopen. Maar kan je zomaar uit het niets (opnieuw) beginnen lopen? Heb je daar wel het goede materiaal voor in huis of koop je zomaar iets? Wij vroegen fervent loper Robin Vandendael (32) van atletiekclub, en Troopervereniging, Sparta Vilvoorde om zijn expertise. Waar moet je op letten wanneer je begint te lopen? 

Robin: "Beginnen lopen. Ik weet zelf hoe dat gaat. Mijn loopcarrière ging zo’n negen jaar geleden van start toen Nalu, een chocoladebruine Border Collie, in mijn leven kwam. Toen zij één jaar werd, en dus volgroeid was, vond ik dat zij én ik wel wat extra beweging konden gebruiken en zo begon ik, met Nalu aan mijn zijde dankzij een hondenriem, te joggen. Ondertussen zijn we dus een aantal jaar verder en kan ik beginnende lopers heel wat tips geven."

(Lees verder onder de foto)

Start to run tips trooper sparta vilvoorde

Robin: "Ik kreeg de smaak van het lopen erg snel te pakken. Ik begon met Start to Run, niet alleen om mijn conditie op te bouwen, maar ook voor Nalu, want ook voor honden is het belangrijk om niet te snel op te bouwen om blessures te vermijden (dit is al een eerste tip voor wie graag met z’n viervoeter wil lopen 😉). Te ver en te snel willen lopen is trouwens dé grote fout die veel lopers maken. Start dus met korte afstanden aan een traag tempo om overbelasting van je gewrichten en spieren te voorkomen. 

Eens Nalu de afstand onder de knie had, werden onze loopjes langer en sneller. En toen kreeg ik de droom die (bijna) elke loper ooit krijgt: een marathon lopen. In 2017 schreef ik me in voor de marathon van Antwerpen. Het enige doel dat ik voor mezelf stelde was de marathon comfortabel uitlopen. Ik wilde dus niet een bepaalde snelheid halen of een bepaalde tijd halen. De trainingen verliepen vlot, maar toch maakte ik enkele rookie mistakes, beginnersfouten."

Robin: "Eén van de grootste fouten waren mijn loopschoenen. Ik had nog een oud paar in de kast staan (al zeker meer dan vier jaar!) en eerlijk, het beste was er eigenlijk vanaf. Ermee trainen zorgde voor blessures: ik kreeg last van mijn knieën en scheenbeenvliezen, de meest gevreesde blessure bij lopers. Oh zo makkelijk te krijgen en oh zo moeilijk om er vanaf te raken. Wist je dat je loopschoenen eigenlijk na elke 850 à 1.000 gelopen kilometer moet vervangen?

Maar je moet nog op meer zaken letten bij loopschoenen. Zo speelt ook de leeftijd ervan een rol. Als je ze, net als ik, vier jaar in je kast laat staan, begin je er best niet mee te trainen nadien. Gooi ze gewoon in de vuilnisbak. Het rubber van de zolen verduurt ook door gewoon in de kast te staan. Hierdoor verliest de schoen zijn flexibiliteit en zijn demping, wat voor overbelasting van je gewrichten kan zorgen."

Robin: "Ik trok dus naar een loopspeciaalzaak. Daar werd getest hoe je loopt op blote voeten en zo te bepalen wat voor type zool je nodig hebt. Het kan natuurlijk zijn dat je een normale schoen uit het rek kan nemen en hiermee kan lopen, maar evengoed heb je een soort corrigerende zool nodig. Wanneer je met een foute zool loopt, kan dit weer tot vervelende blessures leiden. Maar een loper heeft natuurlijk meer nodig dan enkel loopschoenen. Al is het natuurlijk een goed begin 😉."

Robin: "Omdat ik een marathon wilde lopen, kocht ik ook compressiekousen voor extra ondersteuning in mijn kuiten en schenen. Ze zorgen voor extra doorbloeding en gaan ook vroegtijdige krampen tegen. Een extra wondermiddel dus! Deze kousen moeten ook goed aangesloten zitten, het is dus goed als je wat druk voelt en de sokken een afdruk op je been achterlaten. Al moeten ze natuurlijk ook niet zo strak zitten dat het pijn doet. Sidenote, mede dankzij de nieuwe schoenen en steunkousen sloeg ik erin mijn eerste marathon zonder problemen uit te lopen. Ik kon zelfs nog lachen wanneer ik de finish overschreed."

(Lees verder onder de foto)

Robin: "Wil je graag lange afstanden lopen? Bereid je dan goed voor. Zelf ben ik tijdens trainingen een aantal keer de man met de hamer tegen gekomen. Je denkt steeds: 'het is niet zo warm', 'zo lang ben ik niet weg',... Dat kan allemaal goed zijn, maar voorzie toch steeds eten en drinken wanneer je langer dan anderhalf uur weg bent om te trainen. Je lichaam raakt, zeker bij zomerse temperaturen, snel uitgedroogd en uitgeput. Eten en drinken onderweg is dan zeer belangrijk. Concreet: zorg voor een drinkbus, eventueel in een loopgordel, een camelbag of een stopplaats waar je drinken hebt achtergelaten. Voor eten verkies ik energiegels of fruitreepjes die makkelijk zijn om in te bijten. Ik voorzie dan zeker 1 gel per uur of twee fruitreepjes. Niets is zo vervelend als uitgemergeld thuiskomen van wat een plezierige training moest zijn."

(Lees verder onder de foto's)

start to run tips sparta vilvoorde trooper eten drinken lopenstart to run tips sparta vilvoorde trooper eten drinken lopen

Robin: "Nog een gouden regel die ik je kan geven: gebruik geen materiaal tijdens een loopwedstrijd dat je nooit eerder getest hebt. Heb je nieuwe sokken (let erop dat deze een naad hebben bovenaan de tenen en niet op de topjes) test deze dan eerst op training, liefst zelfs tijdens een kortere training. Heb je nieuwe schoenen, loop er eerst enkele keren mee op training vooraleer je er wedstrijden of lange duurlopen mee gaat doen. Een andere gouden tip bij nieuwe schoenen is, koop deze wanneer de vorige nog niet volledig versleten zijn en wissel aan het einde van de levensduur van de vorige nog wat af van schoen, zo kan je voet wennen aan de nieuwe schoenen. Heb je een gelletje of sportdrank die je wil gebruiken tijdens je wedstrijd, test ze dan ook uit tijdens een lange training om te zien hoe je spijsvertering hierop reageert. ’t Is namelijk ‘leuker’ om een lange training af te breken dan een wedstrijd te moeten staken."

Robin: "Ik maakte me uiteindelijk ook lid van een atletiekclub, Sparta Vilvoorde. Niet alleen word ik er getraind door trainers met een diploma, ik krijg er ook tips van andere leden in het trainen naar bepaalde doelen en het feit dat ik in de clubkleuren kan lopen, zorgt voor een leuk groepsgevoel. Verder geef ik als belangrijkste tip: hou het tof! Wanneer je geen plezier hebt tijdens het lopen en je het tegen je zin doet, hou je het niet vol. Heb je even minder zin om te lopen, las dan een rustperiode in of een trainingsperiode met kortere leukere of alternatieve trainingen in. Maar blijf plezier maken in wat je doet! Een doel prikken kan helpen om je motivatie en het plezier in je trainingen te houden. Wissel eens van parcours, ga af en toe samen met je partner, familie of vrienden lopen, wissel intervaltrainingen af met duurlopen, kies voor een leuke muzieklijst en goede oortjes zodat je nooit het gevoel hebt alleen te zijn,.."

(Lees verder onder de foto)

  • Ga je lopen met je hond? Maak dan gebruik van een hondenriem.
  • Compressiekousen kunnen voor extra ondersteuning zorgen.
  • Zorg voor drinken en eten als je lang gaat trainen: met een drinkbus, een loopgordel,  camelbag, energiegels of fruitrepen
  • Let erop dat de naad van je sportsokken bovenaan je tenen zit en niet op de toppen van je tenen.
  • Wil je lopen met muziek? Kies dan goede oortjes uit. 

Sjeiren is kijren

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (7) en Suze (4).

Recente blogs

Breng je stem uit op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad

Crowdselling versterkt Trooper