Ontdek hoe School- en dienstencentrum Sint-Gerardus naast Cera via Trooper extra geld heeft binnengehaald

Verenigingen en goede doelen verbinden mensen, hoe jong, oud, groot, klein,... ze ook zijn. Maar het verenigingsleven kan alleen maar bloeien dankzij het harde werk van een handvol vrijwilligers én de financiële middelen die ze hebben. Want om hun dromen en doelen te realiseren, heb je nu eenmaal centen nodig. Anouk Martens van School- en dienstencentrum Sint-Gerardus vertelt met plezier hoe zij, naast Cera, via Trooper nog meer geld bij elkaar sprokkelt voor Sint-Gerardus. 

“Sint-Gerardus is een School en dienstencentrum in Diepenbeek voor kinderen, jongeren en volwassenen met een (neuro)motorische beperking. Dat kan een hersenletsel zijn, maar ook bijvoorbeeld een spierziekte. Ze krijgen dus niet alleen les bij ons, maar worden ook drie keer per dag uit de klas gehaald voor allerlei therapieën, behandelingen en trainingen”, vertelt Anouk, die binnen Sint-Gerardus instaat voor de externe communicatie en relaties.  

“Daarvoor zijn we voortdurend op zoek naar allerlei hulpmiddelen, ondersteuningsmogelijkheden en nieuwe technologieën die onze mensen kunnen helpen. Mensen met een spierziekte bijvoorbeeld hebben niet genoeg kracht om een toetsenbord te gebruiken, maar wel voor een touchscreen. Of soms zijn kinderen zo spastisch dat ze enkel hun ogen nog kunnen controleren en door naar een scherm te kijken een computer bepaalde dingen kunnen laten uitvoeren. Maar aan al die digitale technologieën hangt natuurlijk een fameus prijskaartje vast.”  

“Elk jaar brengen we onze noden in kaart: wat moet er aangekocht worden en in hoeveel stuks”, gaat Anouk verder. “Daarna bekijken we het kostenplaatje en hoe we het nodige geld bij elkaar kunnen sprokkelen. We krijgen natuurlijk subsidies, maar daarmee trekken we het helaas niet. Daarom organiseren we ook de typische zaken zoals een spaghetti-avond of een zomerfeest en we werken samen met bedrijven in een MBO-verhaal, Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. We maken hen dan bijvoorbeeld peter of meter van een bepaald klasje of therapie voor hun donatie of we doen beroep op hun expertise om ons verder te helpen op alle mogelijke manieren. Zo maakte een communicatiebureau bijvoorbeeld onze website. Hulp en geld is er natuurlijk nooit genoeg.”  

“Ook dankzij Cera konden we al heel wat projecten realiseren, zoals onze materialenbank bijvoorbeeld. Door het M-decreet zien we dat steeds meer kinderen extra zorg nodig hebben en die niet vinden in het normale onderwijs omdat scholen geen aangepaste hulpmiddelen hebben. Het ondersteuningsteam van Sint-Gerardus biedt haar expertise via een materialenbank aan voor kinderen en jongeren die extra zorg nodig hebben. In die materialenbank zitten motorische hulpmiddelen, zoals aangepaste messen en scharen, maar ook digitale hulpmiddelen zoals een eenhandig toetsenbord of een aangepaste computermuis of cognitieve hulpmiddelen zoals smartgames. Door onze materialenbank kunnen 140 kinderen die extra zorg nodig hebben in het normale onderwijs het materiaal uitproberen en thuis beslissen of het hen goed helpt en ze het willen aankopen of niet.”  

“We registreerden Sint-Gerardus ook eind 2018 bij Trooper. Op die manier krijgen we het hele jaar door extra inkomsten dankzij mensen die online shoppen en voor ze aan het shoppen slaan eerst via onze Trooperpagina passeren. Alle webshops die op trooper.be staan, willen een deel van hun winst afstaan omdat mensen bij hen shoppen. Voor de mensen die online shoppen is het maar één simpele extra klik én hun aankoop kost hun niets meer, maar voor ons maken die centen die we van de webshops krijgen een groot verschil. We hebben ondertussen al meer dan 1.470 euro bij elkaar getroopt en willen die centen gebruiken om tablets aan te kopen om de therapieën nog te verbeteren.” 

Via Trooper kan je je favoriete vereniging steunen, simpelweg door online te shoppen. Trooper gaat op zoek naar samenwerkingen met merken die zich engageren om een percentage van hun winst te schenken aan de vereniging van jouw keuze. Dus eigenlijk zoekt Trooper merken die jouw vereniging willen sponsoren. Meer info vind je hier. 

Sjeiren is kijren

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (7) en Suze (4).

Recente blogs

Breng je stem uit op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad

Crowdselling versterkt Trooper