Ontdek hoe Akabe Albatros naast Trooper via Cera extra geld heeft binnengehaald

Verenigingen en goede doelen verbinden mensen, hoe jong, oud, groot, klein,... ze ook zijn. Maar het verenigingsleven kan alleen maar bloeien dankzij het harde werk van een handvol vrijwilligers én de financiële middelen die ze hebben. Want om hun dromen en doelen te realiseren, heb je nu eenmaal centen nodig. Jasmien Van Simaeys van Akabe Albatros vertelt met plezier hoe zij, naast Trooper, via Cera nog meer geld bij elkaar sprokkelt voor Akabe Albatros.  

“Akabe Albatros is een scouts voor kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of fysieke beperking”, vertelt Jasmien, die niet alleen leiding maar ook subsidieverantwoordelijke is bij Akabe Albatros. “Om de twee weken organiseert onze leidingsgroep, een bende van dertien personen, drie uur lang activiteiten met onze leden. Zij zijn, naargelang wat ze kunnen, onderverdeeld in drie verschillende groepen van zo’n tien à vijftien personen.” 

“Van alles wat we van materiaal aankopen voor onze activiteiten of als we een activiteit plannen waarvoor we zelf moeten betalen, bijvoorbeeld een uitstapje naar De Efteling, kunnen we de facturen indienen bij de gemeente Heist-op-den-Berg. Zij betalen ons dan een deel van de kostprijs terug. Dat is natuurlijk superleuk, maar het neemt niet weg dat we zelf ook nog altijd geld investeren”, gaat Jasmien verder. “Dat geld komt er onder andere door acties, zoals bijvoorbeeld onze Lotusverkoop waarbij we pakketjes vol Lotus-koeken verkopen of dankzij het lidgeld dat onze leden betalen. Die hebben we dit jaar jammer genoeg met 5 euro moeten verhogen omdat we merkten dat de prijzen voor kampplaatsen zijn opgeslagen."

"Wat anders is dan bij de meeste andere jeugdverenigingen is dat wij als leiding ook lidgeld betalen. We moeten dan wel niets meer betalen voor het kamp of als we na onze activiteiten in de lokalen blijven eten omdat we nog een groepsraad hebben, wordt het eten wel van dat spaarpotje betaalt. Gelukkig krijgen we ook soms sponsoring. Zo investeert de plaatselijke Rotaract in ons en doneren nog een aantal organisaties geld aan ons omdat ze ons als goed doel zien.” 

“Toen onze oudste groep in 2018 het idee kreeg om op buitenlands kamp te trekken, gingen ze op zoek naar andere inkomstenbronnen en toen hebben ze Cera ontdekt. De leiding kwam te weten dat je bij Cera projecten kan indienen waar je extra geld voor kan gebruiken. Ze dienden de uitbreiding van ons gebouw in als project en we kregen 2.500 euro van Cera om ons gebouw te investeren. Ondertussen is de bouw bijna af: de L-vorm van het gebouw is nu een U-vorm geworden. In die nieuwe ruimte komt een polyvalente zaal om in de spelen, een leidingslokaal, een materiaalkot en een snoezelruimte voor onze leden. Het is nog niet helemaal afgewerkt omdat we nog niet genoeg geld hebben voor die afwerking en details, zo moet de snoezelruimte bijvoorbeeld nog volledig ingericht worden. We blijven dus altijd op zoek naar extra geld”, besluit Jasmien. 

Bij Cera kan je financiële steun aanvragen voor je project. Jaarlijks krijgen zo’n 700 organisaties in België gemiddeld 2.000 euro extra financiële steun waarmee ze dat ene project kunnen waarmaken. Meer informatie vind je  hier.

Sjeiren is kijren

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (7) en Suze (4).

Recente blogs

Breng je stem uit op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad

Crowdselling versterkt Trooper