Zo overleef je een auto- of vliegreis met je kinderen

We kijken er altijd naar uit om op reis te gaan, maar, eerlijk is eerlijk, alles wat eraan voorafgaat is niet altijd rozengeur en maneschijn. Zeker niet wanneer je met kinderen reist. Een voorbereid man/vrouw is er twee waard, dus lees snel even onze tips en voorkom zo een zenuwinzinking tijdens je volgende auto- of vliegreis.

Ga je op reis met de wagen, bekijk dan op voorhand hoeveel uren je in de auto zal zitten om op je bestemming te raken en beslis dan wanneer je best vertrekt. Google Maps of de app Waze kan je daar bijvoorbeeld bij helpen. Als je ’s nachts rijdt, zorg dan dat je zelf goed uitgerust bent en hoop dat je kinderen de hele nacht doorslapen in de auto. Wil je liever in de late namiddag vertrekken, zorg dan voor een lange stop voor het avondeten zodat je kinderen zich moe kunnen ravotten. 

Ga je met het vliegtuig op reis? Probeer dan een avond of nachtvlucht te boeken. De kans is veel groter dat je kinderen tijdens de vlucht in slaap vallen en zo krijg jij ook de kans om even je ogen te sluiten. Als je de kans krijgt om je plaatsen te kiezen, kies dan voor plaatsen achteraan in het vliegtuig. Je zit lekker dicht bij de wc en er zitten enkel mensen voor je, niet achter je.

Wanneer je met de wagen op weg bent, kan je natuurlijk altijd stoppen bij een tankstation wanneer je de zoveelste "Ik heb honger!" of "Ik heb dorst!" hoort vanop de achterbank, maar dat wordt een kostelijk grapje op den duur. Voorzie daarom genoeg eten en drinken. Een frigobox (die je kan aansluiten op de aanstekerhouder), drinkbus of anti-lekbeker en snackdoosjes zijn dus een must in de auto. Op het vliegtuig kan je ook makkelijk snackdoosjes meenemen en je drinken in een anti-lekbeker gieten, da's net iets handiger voor kinderen.

De tijd gaat altijd sneller vooruit wanneer je bezig bent. In de auto kan je bijvoorbeeld spelletjes zoals ‘gele auto’ of ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ spelen, maar ook pocketspelletje kunnen van pas komen tijdens de rit (én op je reisbestemming).

Reis je met jongere kinderen die nog wat te klein zijn voor gezelschapsspelletjes? Voorzie dan raamstickers, laat ze schilderen met water, geef hen een magneetboek of hou een klein potje kleurpotloden en een kleurboekje bij de hand. En anders is er nog altijd... de tablet ;-). Vergeet alleen niet op voorhand films, afleveringen of spelletjes te downloaden en zorg dat de batterij volledig opgeladen is. Extra tip: voorzie ook een hoofdtelefoon, zo stoor je niemand. Als je 2 kinderen hebt die op dezelfde tablet moeten kijken, komt een splitter voor de hoofdtelefoons goed van pas.

In de auto kan een tafeltje dat ze over hun schoot kunnen leggen van pas komen. Net als een organizer om aan je stoel te hangen. Op die manier voorkom je een verrekking door je elke keer te moeten omdraaien bij elke “Mama, mijn boek is gevallen” of “Mama, waar zijn mijn stiften?”.

Nu we het toch over verrekkingen hebben... het kan ook handig zijn om nekkussentjes te voorzien voor je kinderen. Zo krijgt hun hoofd en nek extra steun tijdens een dutje. Vooral de nekkussentjes met memory foam worden aangeraden. ’t Is maar dat ge ’t weet. 

Supertrooper Fien Wuestenberg van Overdruksyndroom bezorgde ons de tip om je kinderen tijdens de rit af en toe kleine cadeautjes te geven waarmee ze zichzelf kunnen bezighouden. Denk aan: autootjes, vingerpopjes, de 3 in 1 kleurpotloden van Stabilo,... Vaak is dit ook handig speelgoed om tijdens je vakantie te gebruiken, bijvoorbeeld, wanneer je op restaurant gaat.

Deze tip komt vooral van pas tijdens een autoreis. Supertrooper Daan Merckx van 't Mierennest raadt iedereen aan een playlist op Spotify te maken om zo de grootste klassiekers (voor jong én oud) mee te zingen. Train je stembanden dus al maar! Supertrooper Stijn Weygaerts van Harmonie Bierbeek gaf ons (en jullie dus ook) dan weer de tip om luisterverhalen aan te schaffen. “Met die van het Geluidshuis bijvoorbeeld zijn ze uren zoet. Super dus, voor jong én oud!”, zegt hij. 

Een ongelukje door een maag die overhoop ligt of een blaas die net iets te v vol was, is snel gebeurd. Het kan dus handig zijn om vochtige doekjes en een extra setje kleren bij de hand te hebben (niets zo lastig als in je valiezen te moeten gaan zoeken). Ook een armbandje tegen reisziekte kan wonderen doen wanneer je met de wagen onderweg bent. Hou ook wat goed sluitbare zakjes bij de hand om de vuile kledij (geurloos) in weg te stoppen.

Kijken je kinderen graag eens rond? Verras hen dan met een verrekijker en/of fototoestel. Ze kunnen zich er lekker lang zoet mee houden.

Deze is er zeker eentje voor mensen met echt jonge kindjes die met het vliegtuig op reis trekken. Hou je draagzak bij de hand, zo kan je je kind niet alleen tijdens de weg naar het vliegtuig handig dragen, het komt ook van pas wanneer je kind op jou in slaap valt, zo heb je je handen vrij. Voor de iets oudere kindjes bestaan er kleine valiesjes waar ze op kunnen zitten.

Het mag dan wel de laatste tip zijn, het is zeker niet de onbelangrijkste. Vaak bereid je je heenreis super goed voor, maar vergeet ook je terugreis niet! Voorzie ook dan genoeg vertier, drinken, snacks,... voor in de auto of je sluit je vakantie niet zo prettig af. Voorbereiding is key!

Dan rest ons nog maar 1 ding: jou een fijne vakantie te wensen!

Ook een Troopervereniging worden? Volg Trooper op Facebook Volg Trooper op Instagram

Sjeiren is kijren

Neergepend door:

Katrien De Leeuw

Witty writer bij Trooper. Vrouw van Jelle en ook bekend als de 'mama, mama, mamaaaa!' van Sem (7) en Suze (4).

Recente blogs

Breng je stem uit op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad

Crowdselling versterkt Trooper